Yerebatan Sarnıcı

Yerebatan Sarnıcı
“Yerebatan Sarnıcı”, Tarihi Yarımada’da bulunan Eminönü semtindeki tramvay yolunu, Sultanahmet yönüne doğru devam ettiğinizde sağ tarafınızda kalır. Hazreti İsa’nın doğumundan sonra altıncı yüzyılda Bizans İmparatoru Justinianus tarafından inşa edildiği bilinmektedir. Yapılış amacı Büyük Bizans Sarayı’nın su ihtiyacını karşılamak olan “Yerebatan Sarnıcı”, görkemli görünüşünden dolayı halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak ta isimlendirilmektedir. Yeraltında dokuz bin sekiz yüz metrekare alana kurulu olan “Yerebatan Sarnıcı”, toplamda üç yüz otuz altı mermer sütun tarafından ayakta tutulmaktadır. Sarnıcın giriş kapısından aşağı doğru indiğinizde, en soldaki yoldan ileriye doğru yürürseniz; Roma döneminin en önemli heykeltıraşlık eserleri olan iki adet “Medusa Başı” ile karşılaşırsınız.
İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilmesinin ardından Osmanlı Hükümdarlığı mülkiyetine devrolan “Yerebatan Sarnıcı”, bu dönemde iki defa tadilata tabi tutulmuştur. İlk restorasyon çalışmaları, Üçüncü Ahmet devrinde 1723 senesinde Kayserili Mimar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. İkinci onarım çalışmaları ise Sultan İkinci Abdülhamit döneminde gerçekleştirilmiştir.
Cumhuriyetin ilanından sonra uzun bir süre herhangi bir bakım – onarım çalışmasına tabi tutulmayan “Yerebatan Sarnıcı”, 1987 ve 1994 yıllarında iki kez tadilat görmüştür.
Yerli, yabancı birçok ünlü sima tarafından beğeni ile ziyaret edilen “Yerebatan Sarnıcı”, birçok uluslararası etkinliğin düzenlenmesi için tercih edilen tarihi mekanlar arasındadır. Zaman zaman bir çok şarkıcı ve müzik gurubu, Yerebatan Sarnıcı’nda konserler vermektedir.
Bulunduğu konum nedeni ile etrafında birçok müzenin bulunduğu “Yerebatan Sarnıcı”, en geç kapanan ziyarete açık tarihi mekan olduğundan tavsiyemiz; bölgedeki tüm müzeleri gezdikten sonra bu tarihi yapıdan içeri girmeniz yönündedir.

Gün ve Saatler
Sarnıç her gün 09.00 – 17.30 saatleri
arasında ziyarete açıktır.
Yerebatan Sarnıcı Bilet Fiyatları:
TC Vatandaşları: 5 TL.
Yabancı Turistler: 10 TL.

İlgili Aramalar: İstanbulda gezilecek yerler, Yerebatan Sarnıcı , Yerabatan sarnıcı nerede , Yerebatan sarnıcı gezi , Yerabatan sarnıcı tarihce, Yerabatan sarnıcı eminönü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü