İzmir Doğal Yaşam Parkı (Harika)


Avrupa'nın en büyük doğal yaşam parkı İzmir'de. 30 Kasım 2008 Tarihinde açılmıştır . Parka günde binlerce kişi ziyarete gelmektedir. Ailenizle , Arkadaşlarınızla burada güzel vakit geçirebilirsiniz..


Kentsel gelişim süreci içerisinde, toplumun doğaya olan özlemini gidermek,
doğal ve korunaklı ortamlar yaratmak,
çevre bilincine ve tehlike altında olan ekolojik değerlere vurgu yaparak,
İzmir halkının doğa ve hayvan sevgisini arttırmak,
yaşanabilir bir kent ortamı yaratılmasına katkıda bulunmak için yapılmış güzel mekandır.




İzmir Doğal Yaşam Parkı 365 gün, haftanın 7 günü ziyarete açıktır.Hafta sonları, özel günlerde, bayramlarda ve resmi tatillerde de İzmir Doğal Yaşam Parkı'nı ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Doğal Yaşam Parkı her gün 09.00'da ziyarete açılır.

Park'ın kapanış saatleri, gün uzunluğu, değişen hava koşulları ve hayvanların doğal günışığı davranışları düşünülerek  yazın ve kışın değiştirilmektedir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KIŞ DÖNEMİ KAPANIŞ SAATLERİ : (1 EKİM 2013 – 1 NİSAN 2014)

Hafta içi ve hafta sonu : 16.30

---------------------------------------------------------------------
YAZ DÖNEMİ KAPANIŞ SAATLERİ : (1 Nisan 2013 – 1 Ekim 2013)

Hafta içi   : 18.30           Hafta sonu  : 19.30

GİRİŞ ÜCRETLERİ:
(2013 yılında da 2012 yılı giriş ücretleri geçerlidir)
Öğrenci
 (İndirimli) girişi    : 1 TL
Tam
 (Yetişkin) girişi          : 3 TL

ÜCRETSİZ GİRİŞLER:

0-6 yaş grubu çocuklar için parkımız her gün ücretsizdir.

İlgili kimlik kartlarını gösteren;
- Engelliler ve refakatçileri,
- Gazi ve şehit yakınları,
- Sarı basın kartı sahibi basın mensupları da parkımızı ücretsiz ziyaret edebilirler.
-
Çarşamba ve Cuma günleri okul ziyaretlerinde öğrencilerden ve öğretmenlerden ücret alınmamaktadır.İzmir Doğal Yaşam Parkı’na girişler gişelerden alınan “park jetonu” ile yapılmaktadır.

İLETİŞİM BİLGİLERİ


Telefon
    : 0.232 327 39 00 – 0.232 327 30 16
Faks         : 0.232 327 37 87
Adres       : İzmir Doğal Yaşam Parkı Ahmet Piriştina Caddesi Sasalı - Çiğli - İzmir





Mekan Hakkında Bilgiler ..


TÜRKİYE CUMHURİYETİ
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
İZMİR DOĞAL YAŞAM PARKI HAKKINDA KISA BİLGİLER

ESARETTEN ÖZĞÜRLÜĞE
1937 yılında Türkiye’nin ilk hayvanat bahçesi olarak Kültürpark içerisinde 18 dönüme kurulan Fuar Hayvanat Bahçesi, 2008 yılında Çiğli Sasalı’daki 425 dönümlük alanda Türkiye’nin ilk Doğal Yaşam Parkı’na dönüştürüldü.
2006 yılında başlanılan proje, tamamı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi öz kaynakları kullanılarak 2 yılda tamamlandı.
Hayvanların kendileri için özel olarak doğal ortamlarındakine benzer hazırlanan barınaklarda özgürce yaşadığı, binlerce ağaç ve bitki çeşitliliği ile kentin ve kentlinin nefes aldığı Doğal Yaşam Parkı, kısa sürede İzmir’in cazibe merkezlerinden biri haline geldi.

İzmir Doğal Yaşam Parkı 425 bin metrekare alan üzerinde 120'den fazla türde 1200'ü aşkın hayvanı bünyesinde barındırmaktadır. Hayvan sayıları ve çeşitliği artarken, ziyaretçilerin refahı ve özellikle çocukların eğitimleri konularında parkta yeni çalışmalar da yürütülüyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 11 Ocak 2010 tarihinde oybirliğiyle aldığı karar doğrultusunda İzmir Doğal Yaşam Parkı Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumları Birliği’ne (EAZA)  adaylık başvurusunda bulundu. Geçirdiği inceleme denetlemelerden sonra 3 Nisan 2011 tarihinde EAZA'ya tam üye oldu. 35 ülkeden 300’ü aşkın üyesi bulunan EAZA, biyoçeşitliliğin tehlike altında olduğuna ve her geçen gün canlı türlerinin tükendiğine dikkat çeken hayvan türlerinin korunması konusunda kampanyalar yürütüyor. EAZA üyeleri ekosistem ve habitat korumalarında aktif görevler alıyor.


BARINAKLARIMIZ
-Gölet (Kuğular, Ördekler, Su Kuşları)
-Mirket ve Yer Sincabı
-Gine Domuzları-Pelikanlar (Ak Pelikan ve Tepeli Pelikan)
-Tavus Kuşları
-Sülünler
-Afrika Savanı (Zürafalar, Zebralar, Su aygırları, Deve kuşları)
-Çocuk Hayvanat Bahçesi (Küçük atlar, Cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, tavuklar, hindiler, kara ve su kaplumbağaları)
-Ceylanlar
-Ala Geyikler
-Kızıl Geyikler
-Develer
-Kanatlı Barınağı - Aviary (Su kuşları, Ördekler, Leylekler, Keklikler)
-Yaban Keçileri
-Yırtıcı Kuşlar (Kartallar, Şahinler, Akbabalar, Baykuşlar)
-Papağanlar
-Kurtlar
-Ayılar
-Sırtlanlar
-Maymun Adaları (Monalar, Velvetler, Siyah Makaklar)
-Asya Filleri
-Tropik Merkez (Yılanlar, Kertenkeleler, Timsahlar, Kaplumbağalar, Balıklar, Macaw Papağanları, Halka Kuyruklu Lemurlar)
-Pumalar
-Aslanlar
-Kaplanlar
ASYA FİLLERİNesilleri tehlikede olan Asya filleri Begümcan ve Winner, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda görülebilirler. Parkta filler için 15.000 m2 açık ve kapalı alan ayrılmıştır.
Yıllarca Fuar Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan ve 2007'de hayatını kaybeden Pak Bahadur için oluşturulan anıt mezarda Asya filleri barınağının karşısında görülebilir.

AFRİKA SAVANISavanlar; çalılıkların ve ağaç kümelerinin bulunduğu otluk arazilerdir. Dünya üzerinde Tropik Yağmur Ormanları ile çöller arasında ve ekvator çizgisinin her iki yanında geniş bir bant halinde yer alırlar.
İzmir Doğal Yaşam Parkı Afrika Savanı’nda zürafalar, zebralar, su aygırları ve deve kuşları doğal savanlardaki gibi bir arada yaşamlarını sürdürmektedirler. Afrika Savanı için 18000 m2 açık alan ayrılmıştır.

KAPLAN - ASLAN - PUMA BARINAĞIKaplan, Aslan, Puma için üç ayrı açık alan ve bir adet'te kapalı alan bulunmaktadır. Kaplan için 3600 m2, aslan için 3550 m2, puma için ise 2000 m2 açık alan ve 277 m2 kapalı alan oluşturulmuştur..
Dış barınakların kenarlarında göletler meydana getirildi. Açık alanlarda ise kayalık ve yükseltiler yaratılarak, hayvanların doğal ortamlarına yakın habitatların oluşturulması amaçlanmıştır.
Gezi güzergahı üzerinde oluşturulan özel bölgelerdeki cam duvarlar ile Doğal Yaşam Parkı ziyaretçilerinin hayvanları daha yakından izleyebilmeleri de sağlanmıştır.

TROPİK MERKEZTamamı kapalı 2345 m2 merkezde, özel ısıtma ve nemlendirme sağlanarak tropik yağmur ormanlarının koşulları oluşturulmuştur.
Tropik Merkez’de sürüngenler, timsahlar, halka kuyruklu lemurlar, kaplumbağalar, papağanlar, koi balıkları ile tropik bitkiler bulunmaktadır..

KANATLI BARINAĞI - AVİARY Tamamı dışarıdan ağlarla izole edilmiş 3000 m2 alan içinde, ziyaretçilerin hayvanlarla hiç bir engelle karşılaşmadan dolaşabilecekleri bir alan oluşturulmuştur. Bu alan içinde yaratılan bitki örtüsü ve havuzu ile hem görsel olarak güzel hem de kanatlı hayvanların ideal yaşam ortamlarına yakın bir barınak meydana getirildi. İçinde ördek türleri, tavus kuşları, sülün türleri ve leylekler bulunan Kanatlı Barınağı’nda hayvanlar özgürce dolaşabilmektedir..

YIRTICI KUŞLAR BARINAĞITamamı 2000 m2 olan, dört bitişik alanda kaya kartalları, baykuşlar, şahinler, kızıl şahinler ve kızıl akbabalar doğal ortamlarına yakın bir habitat içinde yaşamaktadırlar. Ayrıca bu alanda, yaralanmış, tedavileri yapılmış ancak yaban hayatta yaşama şansları olmayan yırtıcı kuşlar da barındırılmaktadır. Tedavisi tamamlananlar ise İl Çevre Orman Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde yaban hayata kazandırılmaktadır.

SIRTLAN-AYI- KURT BARINAKLARI Büyük kediler barınağında olduğu gibi yan yana 3 ayrı bölmeden oluşmaktadır. Bu bölmelerde sırasıyla 3650 m2 açık alan içinde sırtlanlarımız, 3550 m2  açık alan içinde ayılarımız ve 2000 m2 açık alan içerisinde kurtlarımız barınmaktadır. Hayvanlarımız için özel hazırlanan barınaklar içinde kayalıklar, göletler ve bitki örtüsü doğala en yakın biçimde oluşturulmuştur.

MAYMUN ADASI6600 m2 toplam açık alan içinde oluşturulan adacıklarda Velvet maymunları, siyah makaklar ve mona maymunları barındırılmaktadır. Maymun adaları su ile çevrili olup içinde hoş vakit geçirebilecekleri tırmanma ve oynama alanları mevcuttur. Hayvanları için toplam 134 m2 kapalı alan yapılmış olup, uygun olmayan hava koşullarında kapalı bölümlere alınmaktadırlar.

RUMINANT BARINAKLARI
KIZIL GEYİK - ALA GEYİK -DEVE - CEYLAN ve YABAN KEÇİSİTamamı birbirinden bağımsız olan barınaklarda develer için 4000 m2 yaban keçileri için 3000 m2 ve ceylanlar için 3500 m2.lik alanda doğal ortamlarına uygun barınaklar tasarlanmıştır.
ÇOCUK HAYVANAT BAHÇESİÇocuk Hayvanat Bahçesi’nde çocuklarımızın hayvanları daha yakından görmeleri, onlara yaklaşmaları, dokunmaları, tanımaları ve sevmeleri sağlandı. Bu bahçe içinde cüce keçiler, Kamerun koyunları, tavşanlar, güvercinler, çeşitli tavuk ırkları, hindiler,kangal köpeği ve eşek ile kara ve su kaplumbağaları bulunmaktadır.

BÜYÜK GÖLET8450 m2 alana sahip olan büyük gölet fıskiyeler, mini şelaleler ,adacıklar ve etrafında bulunan yeşil alanlar, içinde beyaz ve siyah kuğular, ördekler ve kazlarla, küçük bir habitat niteliğindedir. Büyük göletin hemen kıyısında yer alan Kuğulu Kafeterya’da yiyecek ve içeceklerinizi tüketirken göletin güzelliklerine bakarak dinlenebilir ve manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Büyük gölet dışında alanda bir küçük gölet ile barınak çevresindeki göletler de parktaki sulak alanları oluşturmaktadır.
Büyük ve küçük gölet park dışından yaban kuşlarının uğrak yerleri arasındadır.
YABAN HAYATINA SAHİP ÇIKIYORUZ

Kliniğimizde
, İzmir Doğal Yaşam Parkı bünyesindeki hayvanların sağlıkla yaşamlarını devam ettirmeleri için koruyucu hekimlik çalışmalarının yanında, hastalanan ve yaralanan yaban hayvanlarımızın tedavileri yapılmaktadır. Ayrıca doğada bulunan, Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından veya bilgisi dahilinde parkımıza getirilen yaralı ya da hasta yaban hayvanlarının da tedavilerini yaparak, onları yeniden doğal ortamlarına bırakıyoruz. Yaban hayatta yaşamını sürdüremeyecek durumda olanları ise mevcut barınaklarda yaşatmaya çalışıyoruz.

Hayvan mutfağımızda yaban hayvanlarımız için ayrı ayrı oluşturduğumuz EAZA standartlarındaki beslenme programları ile onların sağlıklı beslenmelerini sağlıyoruz. İhtiyacımız kadar hayvan yiyeceğini depolarımızda bulunduruyor, hayvanları her zaman doğal hayatta beslendikleri yiyeceklerle ve taze gıda ile besliyoruz.

Atölyemizde barınaklar, yaban hayvanları ve ziyaretçiler için ihtiyaç duyulan araç, gereç ve malzemelerimizi hazırlıyoruz. Yine alanda ihtiyaç duyulan bakım onarım çalışmaları atölye ekibimizce gerçekleştiriliyor.

EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ

Eğitim birimimizde
, parkta görev yapan personellerin konularında gelişim sağlamaları için personel eğitimleri gerçekleştirmektedir. Bunun yanı sıra Eğitim Salonu'muzda, internet sitemizdeki randevu formunu doldurarak randevu alan okullar ve gruplar için yaban hayvanları, doğal hayatın korunması, hayvanat bahçeleri ve görevleri ile Doğal Yaşam Parkı hakkında bilgilerin verildiği eğitim çalışmaları yürütmektedir. Ayrıca hem ziyaretçilerimiz hem de yaban hayvanlarımızın parkta hoşça vakit geçirmeleri için özel etkinlikler de gerçekleştirilmektedir. Hayvanlar için düzenli olarak davranış zenginleştirme çalışmaları yapılmaktadır. Eğitim ve etkinliklerimizin ayrıntılarına internet sitemizden ulaşılabilir ve randevu alarak katılabilirsiniz. 

Eğitim Salonu'nda, zaman içerisinde hayatını kaybeden hayvanlarımıza ait iskeletlerin, deri, post, boynuz, tüy, yumurta ile karapaks gibi diğer materyallerinin görülebileceği bir sergi alanı oluşturduk. Klinik ekibince hazırlanan sergi, ileride oluşturulması düşünülen Zooloji ve İskelet Müzesi Projesinin temelini oluşturmaktadır.

Alanın tamamına yerleştirilen panolar ve yönlendirme tabelaları ile ziyaretçilerimizin alanı rahatça gezebilmeleri, Doğal Yaşam Parkı, yaban hayvanları ve yaban hayatı hakkında bilgilere kolayca ulaşabilmeleri sağlanmıştır.

SOSYAL TESİSLERLE DE HİZMET VERİYORUZİşletmesi Grand Plaza A.Ş. tarafından yapılan Kuğulu Kafeterya ve Develi Kafeterya'da ziyaretçilerimiz için dinlenme olanağı ve Bahadır Hediyelik Eşya Dükkanı’nda ise parkımızla ilgili hatıra niteliği taşıyan hediyelik eşya alışveriş imkanı sağlanmıştır. Çocuklarımız da 4 ayrı noktadaki çocuk oyun alanlarında temiz ve sağlıklı bir çevrede gönüllerince eğlenebilirler.

İLETİŞİM
0232 327 39 00 – 0232 327 30 16 – Faks : 0232 327 37 87


BASINDAN HABERLER
İzmir’de düzenlenecek TRT 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne, Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’ndan da destek geldi. Belediye, 15-23 Nisan 2013 arasında bütün çocukların parkı ücretsiz gezebileceğini duyurdu. Dokuz gün boyunca 18 yaş altındaki yerli ve yabancı çocuklar, parkı ücretsiz ziyaret edip vahşi hayvanları yakından görme fırsatı yakalayacak.



23 Nisan günü İzmir Doğal Yaşam Parkı’nı ziyaret eden çocukları, birbirinden ilginç faaliyetler bekliyor. Müzik gruplarından animasyon gösterilerine, yüz boyamadan karaoke yarışmalarına kadar çok sayıda program, çocuklara şenlik havası yaşatacak. Aynı gün, “Renklerle Doğal Yaşam” konulu resim yarışmasının ödül töreni de düzenlenecek. Sergilenmeye değer görülen 50 resim, ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.



İlgili Aramalar:  İzmir Hayvanat Bahçesi , İzmir Doğal yaşam Parkı , İzmir hayvanat , İzmirde hayvanat bahçesi , izmirde nereleri gezmeli , izmirde gezilecek yerler

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü