Kaklık Mağarası



Türkiye'nin Doğu ve Orta Anadolu bölgelerini Ege'ye bağlayan karayolu üzerinde, Denizli'ye 30 kilometre kala, sarı bir levha dikkat çeker; 'Haydarbaba Türbesi ve Kaklık Mağarası 3 km'... Karbonatlı ve sülfatlı kayaların yeraltı suları tarafından eritilmesi sonucu oluşan mağaranın hemen yakında mermerlerden meydana gelen 1277 metre yüksekliğindeki Malı Dağı dururken, pamuk ve üzüm tarlalarının içinde, düz bir ovada bulunması insanı şaşkınlığa sürükler.


Mağaranın yakınında, sazlıklar arasında, yeraltından kaynayarak çıkan ve serbest veya kanallar içinde akan sular yöre halkınca 'Kokarhamam Pınarı' olarak anılır. Faylar boyunca ilerleyen, yerin yüzlerce metre derinliğinden yüzeye çıkan kükürt ve yoğun karbonatlı bu jeotermal sular, Hierapolis'in kurulduğu zamanlardan bu yana, cilt hastalıklarının tedavisi ve tarlaların sulanmasında kullanılmış. 'Mağara Kompleksi Alanı'ndaki etrafı tel örgülerle çevrili daire şekli, 13 metreye 11 metre boyutlarında, 8-10 metre derinliğindeki çukurluk, Kaklık Mağarası'nın günyüzüne açılmış bölümü. Büyük bir yeraltı deresinin yarattığı yeraltı boşluğunun tavanının çökmesi sonucu oluşan Kaklık, son derece ilginç özelliklere sahip.


Şekil olarak obruk gelişim özelliği gösteren mağaranın içinde, Pamukkale'de gördüklerimizin bir benzeri olan büyük bir traverten kitlesi bulunuyor. Bu travertenler Kokarhamam Pınarı sularının mağaraya şelaleler yaparak akması sonucu oluşmuş. Basamaklar halinde havuzlardan meydana gelen travertenlerin gelişimi, halen devam ediyor.





İlgili Aramalar: kaklık mağarası , denizli kaklık mağarası , 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü