İstanbul Fethiye Camisi

Bizans devrinden bir manastırın kilisesi olarak 13. yüzyılda inşa edilen Fethiye Camii, İstanbul'un fethinden sonra bir dönem Fatih'in izniyle patrikhane olarak kullanılmış ve Fatih Sultan Mehmed burayı ziyaret etmiştir.

3. Murat devrinde artık çevresi Türk mahalleleri olan Pammakaristos Kilisesi, Gürcistan ve Azerbaycan'ın fethi hatırası olarak "Fethiye Camii" adıyla 1597 tarihinde camiye çevrilmiş, patrikhane buradan taşınmıştır.



Son devir Bizans mimarisinda görülen orta mekanı üç taraftar koridorların sardığı dehlizli tipte bir kilise olan binada, Türk döneminde bazı değişikilikler ve ilaveler yapılmıştır.

Sultan Abdülmecid döneminde 1845'te tamir görmüş, minaresi yenilenmiştir. 1936-1940 yılları arasında ciddi bir restarasyon çalışması geçirmiştir. Müzeler idaresine devredilen cami uzun yıllar bakımsız kalmış, halkın başvurularıyla 1960 yıllarında tekrar ibadete açılmıştır.



Ek mezar şapeli içindeki mozaik ve freskler ortaya çıkartılmış ve müze olarak ziyaretçilere açılmıştır.

Müze kısmında kalan kubbelerden görüntü


3. Murad'ın sadrazamlarından Sinan Paşa avluya bir medrese yaptırmıştır. Mimar Sinan'ın eseri medrese, 1911-1915 yılları arasında yenilenmiş, Cumhuriyet'ten sonra da ilkokul olarak yeniden yapılmıştır.





İlgili aramalar: Fethiye Cami, İstanbul Fethiye Camisi, İstanbul'da tarihi yerler, İstanbulda nereleri gezmeli, istanbulda gezilecek yerler


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü