Antık tıyatro(40 basamaklar)



http://www.kenthaber.com/Photos/Iller/Duzce/antiktiyatro.jpg

Konuralp'in etnik zenginligini gösteren en önemli kalintilarindan biri de tiyatrosudur. Halk arasinda 40 Basamaklar olarak da bilinen antik tiyatro, M.S. birinci yüzyila kadar yöreye hakim olan Prusias Kralligi döneminin sanatsal zenginligini gösteren en canli eserler arasindadir. Adi her ne kadar 40 Basamaklar olarak anilsa da, tiyatro ilk zamanlarindan bu güne, sahnesi yikilmis, oturma kademeleri ise yari yariya yok olmus bir eser olarak kalmistir.

Tepenin üst kismina yaslanmis olarak duran tiyatro, yari daire seklinde olup, iki ucu kesilmis , oturma kademeleri yari daireden daha kisa bir sekil almistir. Güneye bakan tiyatronun uzunlugu 100 metre, genisligi ise 74 metredir. Beyaz, saglam ve mahalli güzel kalkerli taslardan yapilmistir.

Üst kismindaki oturma kademelerinin yarisi iyi korunabilmis durumdadir. Aslan pençeleri ile süslenmis olan oturma kademelerini bölümlere ayiran yedi merdiven bulunuyor. Sahne binasi büyük dikdörtgen seklinde olan tiyatronun, sagda ve solda bir koridora açilan kemerli geçitleri ile orkestranin bulundugu kesime geçiliyor. Kemerlerden yalnizca en sagdaki, yari daire seklinde ve örtülü olani bugüne kadar ayakta kalmistir.

Sahnenin önündeki üç büyük kemerli kapidan ise bu gün yalnizca biri saglam olarak duruyor. Cephede kornis altinda büyük harflerle yazili Yunanca kitabeden ise küçük bir parçasi bugüne kadar muhafaza edilebilmistir.

Yaklasik 2000 yillik tiyatronun alani içinde kalan yapilarin istimlak edilmesi, Konuralp Belediyesi tarafindan çevre düzenlemesi ve aydinlatmasinin yapilmasindan sonra düzenlenen çesitli etkinliklerle yeniden canlandirildi. Antik Tiyatro son yillarda düzenlenen festival ve konserlere de ev sahipligi yapiyor. 



İlgili Aramalar: Antik Tiyatro , 40 basamaklar , Düzcede tarihi yerler , düzcede nereleri gezmeli ,

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü