BODRUM KALESİ

 İki liman arasında kayalıklı bir bölgede kurulmuş olan Bodrum Kalesi, Antik çağda önce adayken daha sonra anakaraya bağlanarak yarımada olmuştur. İnşa zamanı 1406-1523 tarihleri arasında olarak bilinmektedir. Kalenin ölçüleri 180x185 metre olup kare biçimindedir. Fransız kulesi kalenin en yüksek yeri olup deniz seviyesinden 47,5 metre üstünde kalmaktadır. Ayrıca bu kulenin dışında dört adet olan Yunan, Alman, Yılanlı ve İngiliz kuleleri de bulunmaktadır. Kulelerin bulunduğu alana gotik tarz kaburgalı tonozdan geçilir. Burası Bodrum'u en güzel gören köşesidir.

Bodrum Kalesi'nin duvarlarında 249 arma bulunmakta olup bu armalar üzerinde aslan figürleri, ejder, haçlar, düz ve yatay bantlar bulunmaktadır. İç kaleye 7 kapı geçilerek ulaşılır. İç kalede gezdiğiniz her yerde güvercin, tavus kuşları, firavun tavuklarının yanı sıra çeşitli kaktüsler, çam ağaçları, rengârenk begonvilleri, gölge ağaçlarıyla süslü bir ortam vardır. Burası ziyaretçilere doğal bir parka girmiş gibi izlenim verir. İç kalede 14 adet sarnıç vardır. Bu sarnıçlardan en güzel yapısı şapeldir. Şapelin sağ tarafında Türk hamamı sol tarafında da Romalı devlet adamlarının amforalar arasında heybetli bir şekilde yürüdüğü yol bulunmaktadır. Amfora parkının karşısında cam salonu mevcuttur. Bu cam solunu içerisinde M.Ö. 14.yüzyıl ile M.S. 11. yüzyıldan kalma toprakaltı ve sualtı cam objeleriyle renk cümbüşü sunarlar.

Kaledeki kalıntılardan buranın her dönem iskân olarak kullanıldığı ortaya çıkmaktadır. Bodrum Kalesi hamam yapısı ile 19. yüzyıl sonunda hapishane olarak kullanıldığı dönemde Osmanlı niteliğini kazanmıştır. Kale bugün Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak da kullanılıyor. Müze koleksiyonun da yukarıda bahsettiğimiz cam salonu ve Türk hamamının dışında Doğu Roma Gemisi, Cam Batığı, Karyalı Prenses, İngiliz Kulesi, Sikke ve Mücevherat Salonu sergilenmektedir. Bodrum'um merkezinde bulunan Bodrum Kalesi'nin ziyaret saatleri Pazartesi hariç diğer günler sabah saat 09.00'dan akşam saat 19.00'a kadardır.
İlgili Aramalar: Bodrum kalesi , Bodrum kalesi nerede ,  Harika bodrum kalesi  , Bodrum kalesi manzaraları , Bodrum kalesi video , Bodrum kalesi süper

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü