Halikarnas Mozolesi, Mausoleion

 http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQKtXc6edsOw12KAkuMXJ0LHCGAYMB7j8kcewLKHL8GlCayommjyIHLpgq5sw
 Mauselleion anıtmezar dünyanın yedi harikasından biridir. Mauselleion alanı bu gün müze olarak kullanılmaktadır. Müze binası kapalı ve açık olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.

İçerisine girildiğinde ise sağda bodrum tipi evler bulunmakta sol tarafta ise uzun yapı içinde mauselleoinla ilgili kabartmalar görülmektedir. Mauselleoin yükseldiği yer bu gün bir çukur görünümündedir. Bu çukurun ne olduğunu anlamak için kapalı sergi salonun gezilmesi gerekir. Taban ölçüleri 32*38 metre boyundadır.

Bir zamanlar Mauselleion'un en uzun kenarı 242,5 kısa kenarı ise 105 metre geniş bir alanı kuzey köşesinde yükselmekteydi. Mauselleion antik mezar yazarların anlattıklarına göre dört bölümden oluşmaktadır. Birinci katında kaide bir podyum ve ikinci katında ise uzun kenarlarında on bir, kısa kenarlarında ve dokuz olmak üzere otuz altı ion sütunlu tapınak biçiminde bir bölüm vardır. Üçüncü katında ise yirmi dört basamaklı bir piramit çatı bulunmaktadır. En üst ve son katında ise dört atın çektiği araba içinde mausolos ve artemisianın heykelleri bulunmaktadır. Mauselleion anıt mezarın yüksekliği ise 180 ion ayağıdır. Bu da yaklaşık 55 metredir. Yirmi bir katlı bir apartman yüksekliğindedir. Duvarları kabartmalarla süslü ve sütunları arasında birçok güzel heykeller bulunmaktaydı. Ancak 150 yıl önce mozoleyi meydana çıkaran İngiliz arkeologları heykel ve kabartmaları alıp gittikleri için anıtın yeri zor bulunmaktadır. Ve anıt mezar bir depremde yıkıldığı için yıkılan sütün ve taşların bir kısmı Rodos şövalyeleri tarafından başka yapılarda kullanılmaktadır.

İlgili Aramalar:  Halikarnas Mozolesi , Halikarnas mozolesi bodrum , Bodrumda tatil , Bodrumda gezilecek tarihi yerler , muğlada gezilecek tarihi yerler , Halikarnas mousoleion

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü