Tepsi Minare ( Saat Kulesi )

 Tepsi Minare (Saat Kulesi):

Tepsi Minare, şerefe altındaki kitabeye göre Saltuklu emirlerinden Muzaffer Gazi tarafından 1124-1132 tarihleri arasında yaptırılmıştır. Minare; sur duvarları hizasına kadar iki renkli kesme taşla örülü, kaide üzerinde tuğla örülü silindirik gövdeye sahiptir. Gövdenin üst bölümünde geometrik bezeme bulunmaktadır. Şerefeden sonrası yıkılmıştır. Bu bölüme 19.yy'da barok tarzda ahşap malzeme ile şerefe eklentisi yapılmış ve içine saat yerleştirilmiştir. Tepsi Minare, Karahanlı ve Büyük Selçuklu döneminde yapılan minare geleneğinin Anadolu'daki en eski temsilcisidir.

 Yeri:Erzurum iç kalede yaklaşık 2000 m rakımda yer almaktadır.Diger bir adı da saat kulesidir.Diğer bir özelliğiyse savaş zamanında gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.Saat Minarenin şerefe kısmının altında yer almaktadır.





İlgili Aramalar: Erzurumda tarihi yerler , Erzurumda nereleri GEzmeli,  Erzurumda gezilecek yerler , Erzurumda ne yapıır , saltuklu dönemi mimari eserleri , Saltuklular minari eserleri nerededir. , Tepsi minare Nerede , Tepsi Minare , Saat kulesi Erzurum

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü