Galata Kulesi


Galata Kulesi 1348 yılında Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. İstanbul'un fethinin ardından,Zaganos Paşa'nın buyruğuyla onarılan kuleye bir dizdar tayin edilmiştir. Galata surlarının baş kulesi olan Galata Kulesi 1509 yılında İstanbul'u sarsan ve Küçük Kıyamet adı verilen deprem de hasar görmüş, II.Beyazıt'in buyruğuyla Mimar Murat bin Hayrettin tarafından onarılmıştır. 


Cenevizliler tarafından düşman gemilerini gözetlemek amacı ile yapılan Galata Kulesi, 15.yüzyılda tersane deposu, 16. yüzyılda zindan, 18.yüzyılda yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. 1794 ve 1831 yıllarında tümüyle yanmış, 1875 fırtınasında ve 1894 depreminde zarar görmüş, 1960'lı yıllarda tepeden tırnağa onarılmıştır. Şu an kafeterya ve restoran hizmeti vermekte olup, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından geziye açıktır. Kule bodrumuyla birlikte 61m yüksekliğinde ve 9 katlıdır.









İlgili Aramalar: Galata kulesi nerede,  Galata kulesi istanbul, istanbulda tarihi yerler , galata kulesi gezi , galata kulesi tarihi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü