Yazın Buz Tutan Buzluk Mağarası Elazığ Harput

"Buzluk Taşı" denilen kayalıkların arasında derinliği 150-200 m. olarak tahmin edilen görülmeye değer bir doğa ve turizm harikasıdır.

Mağaranın jeomorfolojik özelliği ve şekli ile burada gerçekleşen klimatolojik şartlardan dolayı mağarada yaz ayları içinde doğal olarak buz oluşmakta, kış aylarına ise mağarada buz teşekkül edememektedir. Bu durum mağaraya orijinal bir özellik kazandırmaktadır.



Dünyada bu çeşit mağaraların sayısı çok azdır. Nitekim 45 mağara arasında bir tanesini de "Harput Buzluğu" teşkil etmektedir. buzluk Mağarasının üzerinde yer alan çöküntü dolini, doğu- batı yönünde 110 m. boyunda, 50 m. genişiliğinde elips şeklindedir. Dolin aynı zamanda buraya düşen yağışları toplandığı mağaranın en önemli su deposu vazifesini görmektedir. Buzluk Mağarasının girişinde bir eyvan kısmı vardır. Bu kısım 10-15 kişinin bir arada oturmasına uygun bir yerdir. Sonraki bölümde yapılan aydınlatma ve merdivenlerden buz tabakalarının oluştuğu birinci bölümde inilmektedir.

Mağarada yer altı hava akımı mevcut olduğundan kışları sıcak, yazları ise üşünecek derecede soğuktur. Sıcak yaz aylarında bu mağarada buzlar oluşmaktadır. Eski dönemlerde yöre insanları Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında bu mağaradan çıkardıkları buzları hayvan sırtlarında Harput'a getirip satıyor ve para kazanıyorlardı.

Buzluk girişinde o zamandan yapılan toprak zeminli bir otopark ile son yıllarda faaliyete giren yazlık bir restoran da bulunmaktadır. Yaz aylarına burası öncelikle yerli turistlerin akınına uğramaktadır. buzluk kayalıklarından kuzeye bakıldığı zaman Keban Baraj Gölü'nün masmavi güzelliği , Pertek İlçesinin yeşilliği ile bütünleşerek, izleyenlere eşsiz bir doğal tablo sunmaktadır.

1990 yılında doğal yapısı korunarak iniş basamakları ve aydınlatılması yapılan mağaranın yerli ve yabancı turistler tarafından daha kolay ziyaret etme olanağı sağlanmıştır.


İlgili Aramalar: elazığda gezilecek yerler, elazığ tarihi yerler, 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çarşamba Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı

Konya Hadim Yerköprü Şelalesi

Sakarya Beş Köprü Justinyen Köprüsü